7.4.2016

annaq:n kukka etsii kotia


Oskar Eleniuksen 1920-luvulla suunnittelema Kukka on komea penkkiryijy. Valmistettu vuosituhannen vaihteessa Lapinlahden käsityökeskuksessa. Tässä kuvattuna Lapinlahden Omakotinäyttelyssä kesällä 2015. 

Ryijy on uniikki mallikappale ja poistomyynnissä. Mietimme usein, mistä maailman kolkasta löytyisi uusi onnellinen koti tälle kansallisromanttiselle ryijylle. Ryijyn koko (155x300 cm) ja upea kasviaiheinen kuvio lumoavat katsojansa täysin. Ryijy matkustaisi mielellään uudelle omistajalleen vaikka maailman ääriin saakka. Tämän arvotekstiilin lähtöhinta on 6 200 eur. Tiedustelut annaq@taitoylasavo.fi. 


Etsiessäni kuvaa ryijyn suunnittelijasta, Oskar Eleniuksesta (1884-1965), löysin vain Taideteollisuuskeskuskoulussa 1920-luvulla otetun kuvan, jossa Oskar Elenius (vas.) yhdessä Edward Eleniuksen kanssa opettaa käsivarapiirrustusta oppilailleen. Olkoon tämä kuva antamassa viittettä siitä, millainen taitelija tämän ryijymallin takana on. Ryijy on suunniteltu Anna Halosen mattokutomolle. (Kuvalähde.

Suomessa kansallisromantiikan syntyyn vaikutti kansallinen herääminen 1800–1900-lukujen vaihteessa. Tuolloin etsittiin suomalaisuuden juuria kirjallisuudessa, käsityötaiteessa, kuvataiteissa ja musiikissa. Aiheet saatiin Kalevalasta, kansankulttuuristamme ja suomalaisesta luonnosta. Arkkitehtuurissa käytettiin koristeaiheina eläimiä ja kasvillisuutta. Myös Suomen historiasta etsittiin aiheita. Kansallisromantiikka näkyi vahvasti myös sisustustekstiileissä erilaisena kasvi- ja eläinaiheisina kuvioina. (Lähde sisustuswiki.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.