28.3.2016

ikoni ja käspaikka


Kiuruveden käsityökeskuksen kudontasalin itäisessä nurkassa on nyt ikoni ja ikonin päällä käspaikka. 

Ikonin on lahjoittanut jo eläkkeellä oleva Kiuruveden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Antero Petsalo. Lahjoitus tapahtui viime kesänä Käsityöt karjalaisittain ennen ja nyt - näyttelyn yhteydessä.  Ikoni siunattiin käyttöön viime kesänä.


Äskettäin, ennen Palmusunnuntaita, käsityökeskuksessa kokoonnuttiin pieneen yhteiseen pääsiäishetkeen. Tilaisuudessa Liisa Lappalainen kertoi ikoneista sekä Silja Ruotsalainen ja Anitta Pölkki käspaikan eli karjalaisen pyyheliinan valmistuksesta. 


Pellavalangasta kudottu pitkä, kapea käspaikka on ajattoman kaunis. Sen molemmissa päissä on näyttävät, perinteiset punapoimintakuviot. 

Käspaikan päihin kiinnitettiin Anitta Pölkin virkkaamat ilmavat reunapitsit. Pitsimallin hän oli kopioinut vanhasta käspaikasta, joka oli aikanaan hankittu Viipurin torilta. 

Tätä karjalaista pyyheliinaa on nyt mahdollisuus myös asiakkaiden kutoa. Loimi on valmiina kutojia varten.


Idea karjalaisten käsitöiden esilletuomisesta tuli Marttojen puheenjohtaja Vuokko Sahariselta. Pääsiäistilaisuuden järjestivät käsityökeskuksen kanssa yhteistyössä Kiuruveden Martat sekä Maa- ja kotitalousnaiset. 

Valitettavasti en päässyt muiden työkiireiden vuoksi tilaisuuteen, mutta seuraavalla viikolla käydessäni Kiuruvedellä pääsin ihastelemaan myös ikonin alapuolelle tehtyä kaunista pääsiäisasetelmaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.