18.7.2015

käsitöitä karjalaisittainEri maakunnilla ja aikakausilla on tyypillisiä käsityötekniikoita, kirjontakuvioita ja materiaaleja. Kiuruveden naisjärjestöt ovat koonneet kässärille tänä kesänä näyttelyn, jossa on esillä Käsitöitä karjalaisittain ennen ja nyt. Näyttely on koottu pääosin kiuruvetisistä kodeista löytyvistä tekstiileistä.
Näyttely kertoo vanhojen tekstiilien tärkeydestä linkkinä perheen historiaan ja merkityksestä nykyisille sukupolville. Esineiden tarinat kiinnostavat varmasti näyttelyvieraita. Äskettäin siellä käydessäni minä ainakin luin ne kaikki ja otin muutamasta myös kuvan herätelläkseni teissä muissa kiinnostusta käydä vanhoja tekstiilejä kunnioittavissa näyttelyissä. Vanhoista käsitöistä voi syntyä myös uusia ideoita.

Tässä pari kolme poimintaa:


"Olin Pietarissa kulttuurimatkalla toukokuussa 1994. Paluumatkalla pysähdyimme Viipurin torilla, joka oli silloin vielä vilkas ja täynnä erilaisia kauppiaita ja torimyyjiä. Oli kuitenkin jo iltapäivä ja myyjät keräilivät tavaroitaan kasaan torin sulkeutumisajan lähestyttyä. Huomasin vanhan mummon tavaroidensa keskellä ja hänellä oli käspaikka päällimmäisenä. Kysyin tekstiilin hintaa ja hän lähtökiireidensä keskellä pyysi viisikymmentä markkaa. En ehtinyt edes tinkimään, vaan annoin rahan mummolle ja olin tyytyväinen upeaan ostokseeni. Tästä tapahtumasta on kulunut lähes jo kaksikymmentä vuotta ja kuinka vanha käspaikka oli jo ostohetkellä, en osaa mennä edes arvailemaan."


"Punapoimintaliinan olen tehnyt Kauhajoella emäntäkoulussa 1970-luvulla. Malli oli Pellervo-lehdessä."

"Mummoni Jefimia Härkönen on saanut tämän silkkihuivin morsiuslahjaksi yli 100 vuotta sitten."
Kiitos Kiuruveden käsityökeskuksen toimikunta, Martat ja Maa- ja kotitalousnaiset suurenmoisesta kesänäyttelystä jälleen kerran!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.